2/θ Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών Σάμου (Ολοήμερο Τμήμα)

Ο δρόμος για τους Βουρλιώτες

Γράφει η Αγγελικούλα Καραϊσκου Δ Τάξη

Οι Βουρλιώτες βρίσκονται στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου, περιτριγυρισμένο από πανέμορφα βουνά και ένα μαγευτικό κάμπο.

Η διαδρομή για το χωριό ξεκινάει από τον κάμπο και ανηφορίζοντας συναντάς μικρά και μεγάλα γέρικα πεύκα, που αγκαλιάζουν τους στενούς και απότομους δρόμους.

Στη μέση της διαδρομής η θέα είναι καταπληκτική. Κοιτώντας προς τα κάτω είναι σαν να βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής, με μικρά σκόρπια σπιτάκια, ολόχρυσα λειβάδια, πανύψηλα βουνά και αγρούς με πολλά ζώα να βόσκουν.

Λίγο πριν φτάσεις στο χωριό από μακριά βλέπεις τα παράλια της Μ. Ασίας, την απέραντη καταγάλανη θάλασσα με τα μικρά σαν κουκίδες καραβάκια και στο βάθος διακρίνουμε την πρωτεύουσα του νησιού μας το πανέμορφο Βαθύ με το πανέμορφο λιμάνι του.

Φτάνοντας στο χωριό και χορτάτο από την υπέροχη θέα μπορείς να ξεκουραστείς στα δροσερά πλατάνια και να πιείς γάργαρο νερό από την πέρα βρύση.

Γράφει η Μαρία Σανδαλή Ε τάξη

Ο δρόμος για τους Βουρλιώτες σκαρφαλώνει σ'ένα πολύ ψηλό Βουνό τον Καρβούνη και ύστερα τον κόβει ξυστά στην ανατολική του πλευρά πάντα ανηφορίζοντας.

Το θέαμα που απλώνεται κάτω απ' το βουνό είναι εκπληκτικό, πρώτα βλέπεις πεζούλες που είναι φτιαγμένες με δουλειά και μεράκι από τους παλιούς,βλέπεις τους λόφους καφέ και πράσινους που κάθε εποχή αλλάζουν το χρώμα τους, κι ακόμα βλέπεις το Κοκκάρι και τα παράλια της Μ.Ασίας.

Το Καλοκαίρι μάλιστα ο κάμπος γεμίζει από λουλούδια: αρμενάκια, μαργαρίτες, παπαρούνες, χρυσάνθεμα και διάφορα άλλα ωραία λουλούδια που κάνουν τον τόπο μας σαν ζωγραφιά. Επίσης υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που ομορφαίνουν τον τόπο μας όπως τα ψηλά δένδρα, αλλά εμείς στο βουνό δεν έχουμε δέντρα, γιατί παλιά είχε πιάσει φωτιά το βουνό και κάηκαν όλα.

Μα δεν είναι μόνο αυτό, είναι πως κάηκε και το μοναστήρι και γι'αυτό όλοι στο χωριό είμαστε στενοχωρημένοι κι ευχόμαστε να αναστηλωθεί το μοναστήρι γιατί είναι πολύ ωραίο και οι ξένοι το καλοκαίρι ανεβαίνουν στο ψηλό βουνό για να το θαυμάσουν.