2/θ Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών Σάμου (Ολοήμερο Τμήμα)

Το Χωριό μου

Γράφουν οι μαθητές μας
Βαγγέλης και Νίκος

Πρώτα το νησί μας ερημώθηκε 2 φορές από την αρρώστια που θέριζε το Νησί, την Πανώλη.
Μετά από λίγα χρόνια η αρρώστια Πανώλη ξαναχτυπούσε το Νησί.

Μια μέρα ένας Τούρκος Ναύαρχος ο "Γκιαλίτζ Αγάς" ταξιδεύοντας στην Σάμο, πήγε στον Σουλτάνο και με μεγάλη απορία τον ρώτησε,
-"Γιατί τούτο το Νησί είναι ερημωμένο?".
Μετά από λίγους μήνες ο Σουλτάνος έδωσε εντολή να κατοικηθεί το νησί.

Μετά από λίγα χρόνια οι Τούρκοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν τον Μικρά Ασία.
Όσοι από τους ανθρώπους επέζησαν, κατέφυγαν στην Σάμο και σε άλλα γειτονικά νησιά, Έτσι ο πληθυσμός στη Σάμο διπλασιάστηκε.

Μερικοί κάτοικοι από μια περιοχή της Μικράς Ασίας τα Καμένα Βούρλα εγκαταστάθηκαν σε ένα παραλιακό χωριό το Παλαιοχώρι. Οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου αναγκάστηκαν να φύγουν αναζητόντας ορεινές περιοχές.

Δύο αδέρφια, οι αδερφοί Κατερίνοι είδαν ένα καράβι ανοιχτά στον κάμπο, ανέβηκαν στο καράβι, σκότωσαν όλους τους πειρατές και πήραν όλο το χρυσάφι. Όταν το έμαθε η μητέρα τους ότι αφαίρεσαν ανθρώπινη ζωή τους πρότεινε να χτίσουν ένα μοναστήρι για να συγχωρεθούν. και έτσι έγινε σιγά σιγά το χωριό μας.

Αναπτυσσόνταν, το χωριό μας μπαίνοντας στον εικοστό αιώνα ξεπερνούσε κατά πολύ τους 3000 κατοίκους. Το χωριό μας τότε είχε ΕΛΤΑ, Ιατρείο, Ειρηνοδικίο, Δασαρχείο, ,Συμβολαιογραφείο και Αστυνομία. Τότε το χωριό μας είχε πολλά επαγγέλματα όπως Τσαγκάρικο, Σιδηρουργείο Σαπουνοποιείο, ελαιοτριβείο, ραφείο, κουρείο, όμως τα κυριότερα επαγγέλματα ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Τα πλεονεκτήματα του χωριού μας ήταν πολλά. Το χωριό μας ήταν το Κεφαλοχώρι και ερχόταν πολλοί άνθρωποι να δουλέψουν στα αμπέλια του χωριού. Είχαμε αναπτυγμένη γεωργία και πολύ καλές σοδειές.

Τα μειονεκτήματα ήταν: Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς και οι δουλειές δεν έφταναν για όλους, έτσι πολλοί άνθρωποι έφευγαν για Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία για να βρουν δουλειές και έτσι σιγά σιγά το χωριό μας άρχισε να ερημώνει και συνεχίζει.....